Nagy területen zivatarokra figyelmeztetnek

2021. augusztus. 27 13:12

A távozó hidegfront mögött záporok, zivatarok képződnek a csütörtöki nap folyamán. Hazánk jelentős részén alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulására.

Ma a frontális csapadékzóna távozása után napközben elsősorban az Északi-középhegységben, valamint az Alföld északnyugati felében, másodsorban pedig a nyugati megyékben kedvezőbbek a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyeket szélerősödés, esetleg kisméretű jég kísérhet. A záporok, zivatarok az esti órákra lecsengenek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Vas, Zala, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a késő délelőtti órákban dél felől egy újabb csapadékzóna éri el az országot, amelyből jelentősebb mennyiségű csapadék (20 millimétert meghaladó mennyiség) nagyobb eséllyel a délkeleti megyékben hullhat, de a csapadék pontos területi eloszlása még bizonytalan. Éjszaka fokozatosan az ország keleti részére helyeződik át a csapadék súlypontja.

Szombat napközben záporok mellett esetleg egy-egy zivatar sem kizárt a nyugati határszélen.

Szombatra virradó éjszaka a keleti országrészben foltokban köd képződhet.

Zivatarra figyelmeztetnek Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben szombaton. Nagy eső miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést Csongrád-Csanád és Békés megyékre, a holnapi napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.