Nagy területen zivatarra és viharos szélre figyelmeztetnek

2022. április. 16 11:17

Hazánk nagy részén erős szél kíséri a szombatot, viharos lökésekre elsősorban nyugati megyéinkben és északkeleten számíthatunk. Az ország keleti felén zivatar is kialakulhat.

A déli órákig főként az északkeleti országrészben, illetve a keleti, határ menti területeken fordulhat elő zivatar. Ezt követően, a délután folyamán az ország középső sávjában kísérheti – alacsony valószínűséggel – dörgés, villámlás a záporok útját.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, szombatra vonatkozóan.

Napközben a Nyugat-Dunántúlon, valamint az északkeleti országrészben viharos (~60-70 km/órás, időnként ezt meghaladó) széllökésekre is számítani kell. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton viharos erősségű széllökések miatt Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.