Nagyobb mennyiségű hóra és hófúvásra figyelmeztetnek

2019. január. 04 8:25

Péntek délután nyugat felől egyre nagyobb területen kell havazásra számítani, amely szombaton az egész országra kiterjed. Számos megyében figyelmeztetés érvényes.

Péntek délutánig néhol előfordulhat kisebb havazás, hózápor, majd a késő délutáni óráktól északnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik. A csapadékzóna éjfélig nagyjából a Duna vonaláig ér el. Ebből már nagy területen lehet összefüggő hóréteg, általában lepel-3 centiméter, de az északnyugati megyékben 5 centimétert meghaladó mennyiség is hullhat. A Dunántúlon erős, egy-két helyen (főként a Dunántúli-középhegységben és az Alpokalján) viharos lökések (általában 60-65 km/óra) kísérhetik az északnyugati, északi szelet. Péntek délutántól jelentősen mérséklődik a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas és Győr-Moson-Sopron megyére figyelmeztetést adott ki péntekre a várhatóan nagyobb mennyiségű hó miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombatra virradó éjszaka havazás még nagyobb területre terjed ki, emiatt szombatra már 10 megyében érvényes figyelmeztetés a havazás miatt, Veszprém megyében pedig hófúvásra is figyelmeztetnek.

 

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ismét egy hullámzó frontálzóna okoz kellemetlen tüneteket. A csapadék kimossa az allergén virágport a levegőből, ezért az allergiások kicsit fellélegezhetnek. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat.

A légnyomás alig változik.