Ónos eső, havazás és viharos szél miatt figyelmeztetés érvényes

2020. január. 28 11:00

Nagyon változékonyan alakul hazánk időjárása a keddi nap folyamán. Viharos szélre, ónos esőre, havazásra, helyenként pedig zivatar kialakulására is számítani kell.

Nyugat felől több csapadéksáv vonul át az országon, jellemzően eső formában. Délelőtt a Dunántúl északi, északkeleti részén, Pest megye északi részén, Nógrád megyében, a Mátraalján kisebb mennyiségű átmeneti ónos eső is hullhat, majd az Északi-középhegység térségében havas eső, havazás lehet a jellemző. A délelőtti órákban Észak-Magyarország délebbi és nyugati részein inkább csak lepelnyi, maximum pár centiméter hó hullhat, miközben olvadás is kezdődik. Az északi tájakon, illetve a magasabban fekvő részeken (Mátra, Bükk, Zempléni-hegység, Heves-Borsodi-dombság, Aggteleki-karsztvidék) ugyanakkor 3-5 centimétert meghaladó hó valószínű kora délutánig, majd átmenetileg megszűnhet a csapadék. Az ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Pest, Nógrád és Heves megyében. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az ónos eső mellett a jelentősebb mennyiségű hó miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Este egy hidegfront érkezésével intenzívebb csapadékra kell számítani. A fönt említett északi tájakon ismét több centiméter hó is hullhat, részben intenzívebb hózáporokkal, vizes, tapadó hó formában. A Dunántúlon (főként délnyugaton, a Mecsekben, de helyenként a Dunántúli-dombság és a Dunántúli-középhegység térségében is) szintén előfordulhat átmeneti havazás, intenzívebb hózápor, esetleg zivatar, hózivatar. Késő délutántól az érkező markáns hidegfront mentén az északnyugatira forduló szelet várhatóan 60-70, néhol 80 km/órát elérő szélrohamok kísérik. Este a Duna-Tisza közén is előfordulhatnak 60 km/órát elérő lökések. A front átvonultát követően késő este veszít erejéből a szél.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos széllökések miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Pest, Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.