Országszerte figyelmeztetés érvényes a nagy meleg miatt

2019. június. 11 10:41

A következő időszakban egyre fokozódó hőség jellemzi időjárásunkat, jelentősebb felfrissülést adó csapadék nélkül. A legmelegebb napok csütörtöktől várnak ránk.

Az ország nagy részén a napi középhőmérséklet kedden elérheti, szerdán meg is haladhatja a 25 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megye kivételével a teljes országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a nagy meleg miatt. A napi középhőmérséklet nagy területen elérheti a 25 fokot.

Kedden elsősorban keleten, valamint az Alpokalja térségében kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulására viharos (60-90 km/óra) szél és jég (2 centiméter körüli átmérővel) kíséretében. Nagyobb bizonytalanság mellett a középső területeken is egy-egy zivatar előfordulhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Békés megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés a keddi napra vonatkozóan, zivatarok kialakulásának lehetősége miatt.

Szerdán a hőség fokozódásával az ország déli felében már másodfokra emelkedik a figyelmeztetés szintje. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű.

Szerdán elsősorban északkeleten lehetnek zivatarok, valamint nyugaton is egy-egy zivatar képződhet (viharos szél és jég kíséretében), ezért szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére érvényes figyelmeztetés, zivatarok kialakulásának lehetősége miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.