Országszerte figyelmeztetés érvényes a nagy meleg miatt

2019. június. 11 10:41

A következő időszakban egyre fokozódó hőség jellemzi időjárásunkat, jelentősebb felfrissülést adó csapadék nélkül. A legmelegebb napok csütörtöktől várnak ránk.

Az ország nagy részén a napi középhőmérséklet kedden elérheti, szerdán meg is haladhatja a 25 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megye kivételével a teljes országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a nagy meleg miatt. A napi középhőmérséklet nagy területen elérheti a 25 fokot.

Kedden elsősorban keleten, valamint az Alpokalja térségében kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulására viharos (60-90 km/óra) szél és jég (2 centiméter körüli átmérővel) kíséretében. Nagyobb bizonytalanság mellett a középső területeken is egy-egy zivatar előfordulhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Békés megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés a keddi napra vonatkozóan, zivatarok kialakulásának lehetősége miatt.

Szerdán a hőség fokozódásával az ország déli felében már másodfokra emelkedik a figyelmeztetés szintje. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű.

Szerdán elsősorban északkeleten lehetnek zivatarok, valamint nyugaton is egy-egy zivatar képződhet (viharos szél és jég kíséretében), ezért szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére érvényes figyelmeztetés, zivatarok kialakulásának lehetősége miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.