Országszerte hőségre figyelmeztetnek

2019. augusztus. 20 10:34

Nemzeti ünnepünk nyugalmas, de meleg idővel telik, mindössze Sopron térségében fordulhat elő zivatar az esti, éjszakai órákban.

Kedden a napi középhőmérséklet 25, helyenként 27 fok körül alakul. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt a keddi napra vonatkozóan hazánk teljes területére.

Kedden estétől szerda hajnalig északnyugaton (Alpokalja, Kisalföld, elsősorban Sopron környékén) előfordulhat zivatar, melyhez átmeneti intenzív csapadék és viharos szél társulhat.

Szerdán a keleti, délkeleti országrész kivételével visszaesik a hőmérséklet. A szerda hajnalban érkező hidegfront hatására a Dunántúlon megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon és a Dunántúli-középhegységben helyenként viharossá (60-65 km/óra) fokozódik az északnyugati szél, majd szerda estére itt már veszít erejéből a szél. Szerda délután, este ugyanakkor északkeleten (leginkább a Zemplén környezetében) fokozódhat átmenetileg viharossá az északi szél.

Szerdán délután, este leginkább az Északi-középhegység térségében, Alföld északi részén, majd estétől, késő estétől Pest megyében és környékén, a Dunántúl északkeleti részén valószínű helyenként zivatarok kialakulása. Elsősorban Nógrád megye, Heves-Borsodi-dombság térségében esetleg intenzív zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással (20-50 milliméter), nagyobb méretű jéggel és 70-80 km/órát meghaladó széllel.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatással még ma sem kell számolni. Ma is sok lesz a felhő az égen. Ismét növekszik a szennyező anyagok koncentrációja a levegőben. A nedves levegő és a szálló por légzési nehézségeket, asztmatikus panaszokat okozhat.
A sok felhő hangulatot is meghatározza.
A légnyomás csökkenő tendenciát mutat.