Országszerte hőségre figyelmeztetnek

2019. augusztus. 20 10:34

Nemzeti ünnepünk nyugalmas, de meleg idővel telik, mindössze Sopron térségében fordulhat elő zivatar az esti, éjszakai órákban.

Kedden a napi középhőmérséklet 25, helyenként 27 fok körül alakul. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt a keddi napra vonatkozóan hazánk teljes területére.

Kedden estétől szerda hajnalig északnyugaton (Alpokalja, Kisalföld, elsősorban Sopron környékén) előfordulhat zivatar, melyhez átmeneti intenzív csapadék és viharos szél társulhat.

Szerdán a keleti, délkeleti országrész kivételével visszaesik a hőmérséklet. A szerda hajnalban érkező hidegfront hatására a Dunántúlon megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon és a Dunántúli-középhegységben helyenként viharossá (60-65 km/óra) fokozódik az északnyugati szél, majd szerda estére itt már veszít erejéből a szél. Szerda délután, este ugyanakkor északkeleten (leginkább a Zemplén környezetében) fokozódhat átmenetileg viharossá az északi szél.

Szerdán délután, este leginkább az Északi-középhegység térségében, Alföld északi részén, majd estétől, késő estétől Pest megyében és környékén, a Dunántúl északkeleti részén valószínű helyenként zivatarok kialakulása. Elsősorban Nógrád megye, Heves-Borsodi-dombság térségében esetleg intenzív zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással (20-50 milliméter), nagyobb méretű jéggel és 70-80 km/órát meghaladó széllel.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Egészen keddig melegszik az idő, akkor azonban egy markáns hidegfront hoz jelentős lehűlést. Ma fronthatással csak a melegre nagyon érzékenyeknek kell számolni. Töltekezzenek a gyönyörű napos időben. Töltsenek minél több időt a szabadban.
A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén továbbra is jellemzően a közepes-magas tartományban marad, bár helyenként - elsősorban az Alföldön - a nagyon magas szintet is elérheti.

A légnyomás csökken.