Országszerte zivatarokra, nyugaton felhőszakadásra is figyelmeztetnek

2021. szeptember. 16 11:45

Északnyugat felől egy hidegfront közelíti meg hazánkat, amelynek hatására mozgalmassá válik időjárásunk. Csütörtök estétől már bárhol kialakulhat zivatar.

Csütörtökön a déli, délutáni óráktól elsősorban a Dunántúl nyugati, északnyugati részén alakulhat ki zivatar, de kisebb valószínűséggel a keleti országrészben is előfordulhatnak. Főként az Alpokalján az intenzívebb zivatarokhoz felhőszakadás, apró szemű jégeső és esetleg viharos (60-70 km/óra feletti) széllökés is társulhat. Este egy hidegfront érkezik, amely hatására az eső és zápor mellett zivatartevékenység is várható. A front kelet felé vonulásával északnyugaton fokozatosan stabilizálódni kezd a légkör és a csapadéktevékenység is áthelyeződik a keleti területekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt az egész országra, a csütörtöki napra vonatkozóan. Vas megyében felhőszakadás feltételei is adottak, emiatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben már főleg az Alföldön és a délnyugati megyékben fordulhat elő zivatar, amelyek még a szombatra virradó éjszaka is kitarthatnak kiemelten hazánk északkeleti harmadán. Északkeleten néhol 20 milliméter feletti csapadék is lehullhat 24 óra alatt. Pénteken öt dunántúli megye kivételével az egész országban figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kiadós mennyiségű csapadék várható, emiatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.