Országszerte zivatarra, délen heves zivatarra figyelmeztetnek

2023. július. 21 8:03

Változékony idővel telnek a következő napok, pénteken a déli, délnyugati megyékben fordulhat első felhőszakadással kísért, hevesebb zivatar.

Ma napközben egyre nagyobb számban és egyre nagyobb területi lefedettséggel várhatók zivatarok, az ország déli felében mutatkozik legnagyobb esély heves zivatarok előfordulására.

A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (általában 60-90 km/óra), kisméretű jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt általában 10-20 milliméter), helyenként felhőszakadás (~ 25-30 milliméter) is előfordulhat, míg a heves zivatarokat akár károkozó szélroham (90 km/órát meghaladó lökések) és nagyobb méretű jég (2-4 centiméter feletti jégátmérő) is kísérheti.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar miatt Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy, Tolna és Zala megyére pénteken, és ugyanitt elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt.

Tovább mérséklődik a meleg, már csak a déli, délkeleti megyékben alakul 25 fok közelében a napi középhőmérséklet.

Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Baranya és Csongrád-Csanád megyében pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hazánk teljes területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.