Összefüggést mutatnak az extrém esőzések a Földön

2019. január. 31 10:37

Műholdas adatsorok elemzése után a Nature egy új tanulmányának szerzői kapcsolatot igazoltak a Földön fellépő szélsőséges csapadékesemények között. A felfedezés jelentős fejlődést hozhat a modellekben.

A helyi szinten jelentkező, extrém esőzések úgy tűnik, nagyobb léptékben összefüggnek egymással. A Nature-ben közzétett, új tanulmány szerint a szélsőséges csapadékeseményeket is nagyobb skálájú, globális rendszerek határozzák meg. A kapcsolat a légkörben keresendő – például az európai szélsőséges csapadékmennyiség megelőzheti az indiai szélsőséges csapadékot körülbelül öt nappal, anélkül, hogy extrém eső jelentkezne a köztes területeken.

A londoni Imperial College és a németországi Potsdam Institute for Climate Impact Research munkacsoportja által vezetett kutatás segítségével pontosabb előrejelzések készülhetnek a szélsőséges esőzések helyének és időpontjának meghatározására. A tanulmány új lehetőségeket teremt az éghajlatváltozás vizsgálatához is. Ha tudjuk, hogy a légkör hogyan viselkedik az extrém esőzéses események rendszerének kialakulása során, a tudósok újfajta betekintést nyerhetnek a globális felmelegedés okozta változásokba. Az adatok globális kapcsolatrendszerének feltárása tehát javíthatja az időjárási és éghajlati modelleket.

A tanulmány szerzői a trópusi és szubtrópusi területek 1998-tól kezdődő adatsorainak segítségével vizsgálták az összefüggéseket a Tropical Rainfall Measuring Mission projekt keretein belül. A szélsőséges csapadékesemények összefüggéseinek feltárásához a kutatócsoport nagy felbontású műholdas adatokat vizsgált. GRID rendszerben, azaz a Föld területét rácshálóra osztva jegyezték az éppen fellépő eseményeket, majd megvizsgálták, hogy ezek mennyire voltak szinkronban egymással – a statisztikai eljárások a kapcsolatokat még akkor is értékelték, ha az események nem pontosan ugyanabban az időben fordultak elő. A modell eredményeinek elemzése tükrében valószínű, hogy a kialakuló mintázatok a Rossby-hullámokkal és a magassági futóáramlással (jet stream) állnak összefüggésben.

A Rossby-hullámok és a csapadékképződés kapcsolata már ismert, azonban ez a tanulmány az első, amely a szélsőséges csapadékeseményekkel is összefüggést talált. “A műholdas adatokra támaszkodó eredmények nagyon meglepő kapcsolatot mutatnak a világ különböző részein fellépő, szélsőséges esőzések között” – mondta Brian Hoskins professzor. “Például a dél-ázsiai nyári monszun szélsőséges eseményei átlagosan a kelet-ázsiai, afrikai, európai és észak-amerikai régiók eseményeihez kapcsolódnak.”

„Ez a felfedezés segíthet abban, hogy megértsük például a különböző monszunrendszerek és az azokon belüli szélsőséges események közötti kapcsolatot is. Remélem, hogy az eredményeink a jövőben segítenek előrejelezni az extrém esőzéseket és az ezekkel összefüggő áradásokat, földcsuszamlásokat. Északkelet-Pakisztánban, Észak-Indiában és Nepálban az utóbbi években számos alkalommal pusztító következményekkel jártak ezek az események.” – mondta Dr. Niklas Boers, a tanulmány vezető szerzője (Potsdam Institute for Climate Impact Research).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.