Pusztító erejű trópusi ciklon fenyegeti Ausztrália északnyugati partjait

2020. február. 07 21:09

Újabb csapást mér a természet Ausztráliára: a Damien trópusi ciklon várhatóan szombaton partot ér, 4-es kategóriájú rendszerré erősödve.

Rövid stagnálás után gyors erősödésbe kezdett a Damien trópusi ciklon Ausztrália északnyugati partjainál. A jelenleg 3-as kategóriájú rendszer további erősödése várható: a part mentén a tengervíz hőmérséklete 30-32 fokos, mely kedvező feltételeket teremt a rendszer további fejlődéséhez. Nagyon valószínű, hogy partot éréskor immár 4-es kategóriájú trópusi ciklonként érkezik pusztító, 200 km/órát meghaladó széllel, hatalmas hullámokat, nagy esőzést és súlyos áradásokat okozva. A rendszer várhatóan február 8-án, szombaton, helyi idő szerint kora délután éri el Ausztrália északnyugati partjait.

Infravörös tartományban készült kép. Forrás: HIMAWARI8

Forrás: HIMAWARI8

Forrás: Severe Weather Europe

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.