Rekkenő hőséggel tetőzik a hőhullám, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. augusztus. 05 11:48

Országszerte hőségre figyelmeztetnek pénteken, és hazánk nagyobb részén szombaton is. Holnap már északnyugat felől megérkezik a hidegfront.

Pénteken tovább fokozódik a hőség, a nyugati és az északkeleti megyék kivételével már többfelé 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet; a nagyobb városokban azonban már 28-29 fok közötti értéket is elér az átlaghőmérséklet.

Legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt pénteken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton egy hidegfront érkezik, melynek hatására a Dunántúl nyugati felén és északkeleten véget ér a hőség, azonban az Alföldön és a Duna vonalának tágabb térségében továbbra is 27 fok felett, helyenként 28-29 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet.

Hazánk nagyobb részén legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt: Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú, míg másodfokú figyelmeztetést Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére adtak ki szombatra vonatkozóan.

Elsősorban szombat délután az Északi-középhegység térségében helyenként zivatarok is kialakulhatnak, melyeket intenzív csapadék (10-30 milliméter), szélerősödés és aprószemű jég kísérhet. Kisebb eséllyel (akár már szombat délelőtt is) a nyugati határszélen is megdörrenhet az ég.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a Dunántúli-középhegység, valamint az Északi-középhegység térségében lehet számítani záporok mellett zivatarok kialakulására.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád és Vas megyékben szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.