Rekkenő hőségre és zivatarokra figyelmeztetnek

2021. július. 30 9:45

Ma főként a Dunántúlon, illetve az északi határvidéken fordulhat elő zivatar, északnyugaton felhőszakadás is lehet. Holnap már országszerte alkalmasak lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához.

Délutántól a Dunántúlon (főként annak északnyugati részén és a Dunántúli-középhegységben), kisebb eséllyel az Északi-középhegységben, északi határvidéken néhol kialakulhat zivatar. Általában gyengébb intenzitású csapadékgócok várhatók, de nyugaton intenzív zivatarra is megfelelő feltételek adódnak felhőszakadással, jégesővel és 60-80 km/óra körüli szélrohammal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Zala, Somogy, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, a pénteki napra vonatkozóan.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek északnyugaton: Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyékben.

A középhőmérséklet általában 25, 26 fok felett, főleg az ország déli tájain több helyen 27, 28 fok körül alakul. Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki hőség miatt a fővárosra és Pest megyére, továbbá Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hazánk teljes területén zivatar veszélyére figyelmeztetnek szombaton.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes holnap hőség miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Somogy, Fejér, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt, míg Csongrád-Csanád megyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.