Rekord mennyiségű metán melegíti a légkört

2022. április. 12 23:32

Mind a szén-dioxid, mind a metán légköri koncentrációja rekordokat döntöget. A globális kibocsátási szintek továbbra is gyors ütemben, rossz irányba haladnak. 

Az elmúlt két évben egymás után rendre rekord szintű légköri metánkoncentráció-növekedést regisztráltak. Az ember által okozott éghajlatváltozásban a második legnagyobb szerepet betöltő üvegházgáz a metán a szén-dioxid után. Míg a szén-dioxid sokkal tovább marad a légkörben mint a metán, a metán nagyjából 25-ször erősebben képes megkötni a hőt a légkörben, és rövid távon jelentős hatással van az éghajlatváltozás sebességére.

A NOAA előzetes elemzése szerint a légköri metán éves növekedése 2021-ben 17 ppb volt, ami a legnagyobb éves növekedés a rendszeres mérések 1983-as kezdete óta. A növekedés 2020-ban 15,3 ppb volt. A légköri metánszint átlagosan 1895,7 ppb volt 2021-ben, mely hozzávetőleg 162%-kal magasabb az iparosodás előtti szinthez képest. A NOAA becslései szerint a 2021-es globális metánkibocsátás 15%-kal magasabb mint az 1984-2006 közötti időszakban.

Globális átlagos metánkoncentráció 1983-2021 között. (A 2021-re vonatkozó értékek előzetes számítások eredményét tükrözik). Forrás: NOAA Global Monitoring Laboratory

Eközben a szén-dioxid koncentrációja szintén történelmi magaslatokra tör. A szén-dioxid mennyiségének globális átlaga 2021-ben 414,7 ppm volt, ami 2,66 ppm növekedést jelent a 2020-as átlaghoz képest. Ez a tizedik egymást követő év, amikor a szén-dioxid mennyisége több mint 2 ppm-mel nőtt, mely a megfigyelések kezdete óta eltelt 63 év leggyorsabb tartós növekedési üteme.

A globális kibocsátási szintek tehát a nemzetközi egyeztetések ellenére továbbra is gyors ütemben, rossz irányba haladnak.

Éves átlagos szén-dioxid növekedési ráták 1959-2021 között. A vízszintes vonalak a tízéves átlagos növekedési rátát jelölik. Forrás: NOAA Global Monitoring Laboratory

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.