Rendkívül intenzív hőhullám érkezik a jövő héten

2019. június. 21 10:43

Kontinensünk nyugati és középső tájain a jövő hét folyamán egy újabb hőhullám fejlődik ki, amelynek hatására helyenként már 40 fok fölötti hőmérsékletek is várhatók.

Az elmúlt tíz napban Nyugat-Európában csapadékos, hűvös időjárást okozó ciklonrendszer megszűnik, a hét végétől Franciaország, Svájc, Németország és a Benelux államok fölé egyre melegebb levegő áramlik. A hőmérséklet kedden Franciaország középső és déli részén helyenként már meghaladja a 40 fokot. Hazánkban is melegebb lesz a megszokottnál, de a hőhullám centruma még tőlünk nyugatra lesz.

A jövő hét közepére annyiban változik a helyzet, hogy még nagyobb területre terjed ki a hőség. Már hazánkban is helyenként megközelíti a hőmérséklet a 35 fokot, de tőlünk kissé északabbra 35 fok feletti maximumok várhatók. Franciaországban lesz legnagyobb a hőség továbbra is, többfelé 38, 42 fokos csúcshőmérséklet várható, amely 12-16 fokkal melegebb a június végén szokásos értékeknél.

A jövő hét végére aztán Közép-Európát is elfoglalja a forró, afrikai eredetű légtömeg. Vasárnap már 35-38 fokos maximumokra számíthatunk, így várhatóan újabb hőségriadót rendelnek el az országban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.