Rendkívüli hőségre és zivatar kialakulására figyelmeztetnek

2023. július. 16 11:01

Hétfőn délután egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, amely előtt tovább fokozódik a hőség és északon helyenként már zivatarok kialakulására is számíthatunk.

Szombaton az Alpokaljára kis eséllyel egy-egy zivatar besodródhat. Az északkeleti megyékben 25, másutt jellemzően 27 fok felett várható a napi középhőmérséklet. Vasárnap Csongrád-Csanád, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében másodfokú; Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn elsősorban az ország északi felén, nagyobb számban a nap második felében lehetnek zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. A zivatarokhoz viharos széllökések (általában 60-80 km/óra), jégeső (jellemzően 1-2 centiméter), intenzív csapadék (általában 10-25 milliméter), helyenként akár felhőszakadás (25-30 milliméternél több) is társulhat. Az északkeleti tájakon késő délután, este – nagyobb bizonytalanság mellett – heves zivatar előfordulására is van esély nagyobb méretű ( 2-3 centimétert meghaladó átmérővel) jég és károkozó szélroham (90 km/óra feletti széllökés) kíséretében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyére, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes. Hétfőn Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás várható kialakulása miatt.

Hétfőn a középső és déli megyékben általában 27, helyenként 29, az ország más részein 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében harmadfokú; Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében másodfokú, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.