Soha nem mértek még ilyen meleget Európában

2021. augusztus. 12 11:59

Az idei forró nyár eddig is számos hőmérsékleti szélsőséget okozott kontinensünkön, ezúttal azonban az egyik legnevezetesebb rekord dőlt meg szerda délután.

A meteorológiai mérések kezdete óta nem mértek olyan magas hőmérsékletet kontinensünkön, mint 2021. augusztus 11-én. Olaszországban, Szicíliában, Szirakúza városban szerdán 48,8 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, amellyel megdőlt az 1977 óta fennálló európai melegrekord, amelyet Görögországban Athénben, illetve Elefsina-ban regisztráltak.

A következő napokban sem enyhül jelentősen a kánikula a mediterrán térségben, de a hét vége felé már elsősorban az Ibériai-félsziget déli részén alakul a maximum-hőmérséklet 45 fok körül.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pár fokos lehűlést hozott a front. A kültéri allergén gombák közül az az Alternária spóraszáma országosan a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.
A parlagfű virágporának koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, főleg az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet. Erős lesz az UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.