Soha nem mértek még ilyen meleget Európában

2021. augusztus. 12 11:59

Az idei forró nyár eddig is számos hőmérsékleti szélsőséget okozott kontinensünkön, ezúttal azonban az egyik legnevezetesebb rekord dőlt meg szerda délután.

A meteorológiai mérések kezdete óta nem mértek olyan magas hőmérsékletet kontinensünkön, mint 2021. augusztus 11-én. Olaszországban, Szicíliában, Szirakúza városban szerdán 48,8 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, amellyel megdőlt az 1977 óta fennálló európai melegrekord, amelyet Görögországban Athénben, illetve Elefsina-ban regisztráltak.

A következő napokban sem enyhül jelentősen a kánikula a mediterrán térségben, de a hét vége felé már elsősorban az Ibériai-félsziget déli részén alakul a maximum-hőmérséklet 45 fok körül.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.