Sorozatosan dőlnek a hőmérsékleti rekordok hazánkban

2017. augusztus. 04 9:08

A rendkívüli meleg legkonkrétabb bizonyítéka, hogy az elmúlt napokban sorban dőltek meg a budapesti, csütörtökön pedig már az országos melegrekordok is.

Augusztus 1-én megdőlt a fővárosi melegrekord. Az ezen a napon mért eddigi legmagasabb hőmérsékletet 36,5 fokot 1917-ben Gellérthegyen rögzítették. Augusztus első napján Újpesten 37,3 fok volt a csúcshőmérséklet, ami 0,8 fokkal magasabb az előző rekordnál.

Augusztus 2-án megdőlt a minimum hőmérséklet fővárosi rekordja. A János-hegy völgyi részén kora reggelre csak 24,3 fokig hűlt le a levegő. A korábbi rekord 24,0 fok volt, amelyet 1948-ban mértek Gellérthegyen.

Augusztus 3-án már országos melegrekord dőlt meg. A legmelegebb ezúttal is a fővárosban volt. János-hegyen 25,1 fok lett a minimum hőmérséklet. Ez több mint 1 fokkal magasabb a Miskolcon 1905-ben és Szeged belterületén 2009-ben mért 23,8 fokos minimum hőmérsékleti rekordnál.

A hajnali melegrekord után napközben megdőlt az országos melegrekord is. Augusztus 3-án Békéssámsonon 40,1 fokot mértek, amely 0,1 fokkal meghaladja az eddigi rekordot. Az eddigi rekord 40,0 fok volt, amelyet 1927-ben Jászberényben regisztráltak. Megdőlt a budapesti rekord is, ma Újpesten 38,7 fokot mértek, az eddigi rekord 37,8 fok volt, amelyet 1948-ban mértek Budatétényben.

A regisztrált hőmérsékleti adatok az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatából származnak.

A hétvégén is folytatódik az extrém meleg időjárás hazánkban, így további hőmérsékleti rekordokra számíthatunk a közeljövőben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.