Sűrű köd kialakulására figyelmeztetnek északkeleten és nyugaton

2021. február. 19 11:05

Szombatra virradó éjszaka nagy területen kedvezővé válnak a feltételek sűrű köd kialakulásához, amely a délelőtti órákban csak lassan ritkul, illetve oszlik fel.

Pénteken késő délutántól, estétől az északi megyék fölé csapadékzóna érkezik, melyből elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az eső, zápor mellett hódara zápor, illetve átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat. Az intenzívebb csapadékú területeken átmenetileg átválthat havazásba is, az Aggteleki-hegységben és a Zempléni-hegységben lepel-5 centiméter friss hó is hullhat. A szombatra virradó éjszaka elhagyja a térséget a csapadékrendszer. Éjszaka a nyugati megyékben és a csapadék elvonultával az északkeleti tájakon tartós, sűrű köd képződhet (az Északi-középhegységben zúzmarás köd is), amely napközben fokozatosan emelkedik, ritkul. Ezzel párhuzamosan javulnak a látási viszonyok, de a legtöbb helyen szombaton napközben is borult, párás marad az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki sűrű köd kialakulásának veszélye miatt Vas, Zala, Somogy, Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.