Szélviharral érkezik a hideg, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. április. 12 12:07

Hétfő estétől egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a légmozgás, majd kedden napközben tovább fokozódik a szélvihar.

A hétfő délutáni órákban északnyugat felől egy hidegfront érkezik, melynek hatására egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél és megerősödik, azonban az Észak-Dunántúlon, elsősorban az északnyugati, nyugati megyékben és a Bakony térségében viharos, helyenként 70-80 km/órát is elérő széllökésekre lehet számítani (az éjszakai órákban is). Az érkező hidegfront mentén elsősorban az Alpokalján és a Kisalföldön, illetve annak tágabb környezetében kis eséllyel egy-egy zivatar is kialakulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala és Vas megyére, hétfőre vonatkozóan. Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyében pedig zivatar kialakulására is figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden napközben tovább erősödik a légmozgás, a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten is nagy területen kísérhetik viharos lökések az északi, északnyugati irányú szelet. Kiemelten az Alpokalján, a Bakonyban, illetve a Balaton térségében a legerősebb széllökések elérhetik, sőt kicsivel akár meg is haladhatják a 90 km/órát. Kedd este némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős, néhol viharos lökések továbbra is előfordulhatnak. A viharos erejű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala és Vas megyében másodfokú, Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

 

Kedd éjfélig az ország döntő részén várható jelentős – 5 millimétert meghaladó- csapadék. Legkésőbb (az északkeleti csücsökben csak kedden délután eredhet el az eső) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe érkezik meg a csapadék, így ott a nagyobb mennyiség inkább kedd estétől várható. Kedd éjfélig a Dunántúl nagy részén, illetve a Dél-Alföldön területi átlagban többnyire 10-20 milliméter, a főváros tágabb térségében, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében 20-30 milliméter csapadék várható, de lokálisan ennél több is hullhat. A várhatóan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Jász-nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Hétfőn a csapadék jellemző halmazállapota az eső lesz, majd keddre virradó éjszaka nyugat felől elkezdődik a hideg levegő beáramlása a Kárpát-medencébe. Az esőt már hétfőn késő este a Soproni-hegységben, illetve a Kőszegi-hegységben, kedd reggel a Bakonyban, majd kedden délután nyugat felől a Dunántúlon síkvidéken is többfelé havas eső, havazás válthatja fel. Kedd estétől már a keletebbre fekvő hegyvidéki tájakon is havazás válthatja fel az esőt. Síkvidéken (a Dunántúlon) intenzív csapadék idején többnyire átmeneti, olvadozó, vékony hólepel kialakulása valószínű. A hegyvidéki tájakon 300-400 méter felett már több centiméter vastag hótakaró, magasabban fekvő helyeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység, Mecsek magasabb csúcsain 400-500 méter felett) akár 10-20 centiméter friss hó is összejöhet. Kedd estétől az Északi-középhegység csúcsain is gyorsan gyarapodik majd a hóréteg.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.