Szinte az egész országban viharos erejű szélre figyelmeztetnek

2021. április. 06 9:57

A hidegfront éppen hazánk felett húzódik. Hatására nagy területen fúj erős, illetve viharos erejű szél, amely a kedd déli óráktól fokozatosan mérséklődik.

A vonuló front mentén, mögött még előfordulnak a délelőtti órákban néhány helyen viharos széllökések (60-70 km/óra). Délutántól fokozatosan veszít erejéből a szél (ekkor még az erős lökések megmaradnak). A nap második felében legfeljebb csak záporos csapadékban (zápor, hózápor, hódarazápor) fordul elő 70 km/óra körüli széllökés. A front vonuló csapadékzónájában délelőtt az eső, zápor mellett havas eső, hó is várható. Mérhető hóréteg leginkább a hegyvidéki tájakon fordulhat elő (néhol akár 5 centimétert meghaladó mennyiség hullhat), másutt inkább csak átmeneti (általában lepel – 3 centiméter) hóréteg képződhet, amely gyorsan olvadni fog. A nap második felében a legtöbb helyen megszűnik a tartós csapadék. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések miatt Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országra. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.