Tizenegy megyében figyelmeztetés érvényes a havazás miatt

2019. január. 05 9:34

A szombati napon országszerte számíthatunk havazásra, nagy területen figyelmeztetés érvényes a várhatóan nagyobb mennyiségű hó miatt.

A szombat esti órákig többfelé várható havazás. A csapadék halmazállapota kezdetben döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok fölé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog. Összességében síkvidéken általában 5 centiméter körüli hómennyiség várható az országban. Síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 centiméter feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenegy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a várhatóan nagyobb mennyiségű hó miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/óra körüli széllökések kísérhetik. Szombat délután, illetve vasárnap a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat. Az OMSZ vasárnap hófúvásra és viharos széllökésekre figyelmeztet Veszprém megyére vonatkozóan.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.