Több helyen leszakad ma az ég, figyelmeztetés érvényes

2021. július. 17 9:15

Mozgalmas idővel telik a hétvége, többször eleredhet az eső: hazánk legnagyobb részén másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt.

Eleinte főként északon és nyugaton, napközben másutt is több helyen valószínű zivatar, elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt 25-30 milliméter, sőt akár 50 millimétert meghaladó csapadék), kisméretű jég, és viharos (60-70 km/óra) széllökés kíséretében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt.

A Nyugat-Dunántúlon területi átlagban 24 óra alatt 25-45 milliméter eső hullhat. Hazánk teljes területén legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt négy keleti megye kivételével a teljes országra szombaton. 24 óra alatt várható nagy esőre a Nyugat-Dunántúlon figyelmeztetnek.

A Tiszántúlon a napi középhőmérséklet 25 fok fölött alakul. Hőségre figyelmeztetnek Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt vasárnap. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben elsőfokú, hazánk más területein másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt holnap. Hazánk keleti harmadában hőségre figyelmeztetnek vasárnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A gyenge melegfront is megviseli az érzékeny idegrendszert és figyelmetlenséget, ingerlékenységet, alvászavart és reakcióidő növekedést okozhat. Bár sok lesz a felhő, még így is le lehet égni, ezért érdemes fényvédő krémet használni. A csalánfélék virágzása okozza jelenleg az allergiások tüneteit. Valamint a gombafélék spóráinak koncentrációja a nagyon magas tartományban van jelen. Megjelent a parlagfű is a kezeletlen területeken. Hamarosan a virágzás is megkezdődik.

A légnyomás csökken.