Több helyen leszakad ma az ég, figyelmeztetés érvényes

2021. július. 17 9:15

Mozgalmas idővel telik a hétvége, többször eleredhet az eső: hazánk legnagyobb részén másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt.

Eleinte főként északon és nyugaton, napközben másutt is több helyen valószínű zivatar, elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt 25-30 milliméter, sőt akár 50 millimétert meghaladó csapadék), kisméretű jég, és viharos (60-70 km/óra) széllökés kíséretében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt.

A Nyugat-Dunántúlon területi átlagban 24 óra alatt 25-45 milliméter eső hullhat. Hazánk teljes területén legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt négy keleti megye kivételével a teljes országra szombaton. 24 óra alatt várható nagy esőre a Nyugat-Dunántúlon figyelmeztetnek.

A Tiszántúlon a napi középhőmérséklet 25 fok fölött alakul. Hőségre figyelmeztetnek Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt vasárnap. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben elsőfokú, hazánk más területein másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt holnap. Hazánk keleti harmadában hőségre figyelmeztetnek vasárnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.