Több megyében hófúvásra és ónos esőre figyelmeztetnek

2019. január. 11 11:14

Pénteken az északkeleti megyékben az erős szél hófúvást, majd az érkező melegfront szombat reggel ónos esőt okozhat nagyobb területen.

Pénteken északkeleten az erős, a határvidéken időnként viharos (65-70 km/óra) lökésekkel kísért északi szél hordhatja a már lehullott havat. Délutántól jelentősen mérséklődik a légmozgás és ott megszűnik a hófúvás. Éjjel azonban a megerősödő nyugati szél ismét gyenge hófúvást okozhat az északnyugati és középső megyékben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre vonatkozóan a hófúvások veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken késő estig legfeljebb néhol fordulhat elő hószállingózás, majd később az ország északnyugati tájain havazás kezdődik, amely az éjszaka folyamán tovább halad délkelet felé. Szombaton napközben halmazállapot váltásra van kilátás az ország legnagyobb részén, ez alól kivételt képez az Északi-középhegység és Tiszántúl, ahol végig havazásra lehet számítani. A középső és északnyugati területeken átmenetileg, gyenge ónos eső sem zárható ki. A várható friss hó mennyisége lepel – 4 centiméter között valószínű. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Fejér és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombatra vonatkozóan az ónos eső veszélye miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.