Több megyében jelentős esőre figyelmeztetnek

2022. december. 09 10:51

Esős napok állnak előttünk, kisebb-nagyobb megszakításokkal jelentős csapadék érkezik hazánk legnagyobb részére. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

A következő 2-3 napban több hullámban érkezik csapadék, amelyből területi átlagban is kiadós mennyiség (általában hozzávetőleg 20-40 milliméter) valószínű az ország legnagyobb részén.

Pénteken az északi megyékben, szombaton a délnyugati, déli tájakon haladhatja meg nagy területen a napi csapadékösszeg a 20 millimétert, néhol akár a 30 millimétert is. A péntek esti, éjszakai órákban a kelet felé vonuló hidegfront mentén kis eséllyel az ég is megdörrenhet.

Szombaton az esti, késő esti óráktól a viharossá fokozódó északi szél mellett északnyugaton, valamint Borsodban és a Zemplénben már átválthat az eső vizes, tapadó hóba, de megmaradó hóréteg inkább csak ezt követően alakulhat ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős eső miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyékre pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton jelentős mennyiségű eső miatt négy déli megyére: Bács-Kiskun, Baranya, Somogy és Tolna megyékre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.