Több megyében szélvihar kíséri a napot, figyelmeztetés érvényes

2021. március. 16 12:22

Országszerte élénk szél kíséri a keddet; viharos lökésekre a Dunántúlon és északkeleten kell számítani. Este átmenetileg csillapodik, majd szerdán újra megerősödik a szél.

Napközben az északi, északnyugati szelet főleg a Dunántúlon és a Bodrogköz térségében viharos (általában 60-75 km/órás) széllökések kísérhetik. A Bakony és a Balaton környékén ennél erősebb lökések is várhatók. A délutáni órákban a Dunántúlon és a középső országrészben kialakuló záporok (magasabb helyeken esetleg hódarazáporok, hózáporok) környezetében is előfordulhatnak 70 km/órát meghaladó széllökések, sőt, a Kisalföldön akár az ég is megdörrenhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos széllökések veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, a keddi napra vonatkozóan. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar miatt Győr-Moson-Sopron megyében.

Éjszaka csendesedik átmenetileg a szél, azonban szerdán újból erőre kap, főleg a nap első felében az Alpokalján és az északkeleti harmadban várható északi, északnyugati irányból viharos széllökés (65-75 km/óra), majd szerda estére már a Bodrogköz térségében is veszít erejéből a szél. A napközben kialakuló záporok (néhol hózáporok) mellett a Dél-Alföldön zivatar sem kizárt. A hódarazáporokból, hózáporokból csak átmeneti, időszakos fehéredésre lehet számítani (legfeljebb lepel és 1 centiméter közötti mennyiség).

Viharos széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.