Történelmi árvíz pusztít Vietnámban

2020. október. 22 12:46

Heves esőzések okoztak rendkívüli áradást Vietnám középső területein. Néhol 2-3 méteres a víz, és még mindig nincs vége: újabb trópusi vihar közeleg.

Hatalmas áradás alakult ki Vietnám középső területein (Thúa Thién Hué, Há Tinh, Quáng Bính, Quáng Tri tartományokban), valamint Kambodzsában az október eleje óta tartó heves esőzések miatt. Az évszak egyébként is csapadékos a térségben a monszun következtében, azonban több trópusi vihar (október 10-13: Linfa; október 14-16: Nangka; október 17: Ofel trópusi depresszió), és az idén egyre erősödő La Nina-esemény is jelentősen rontott a helyzeten. Eddig több mint 3200 milliméter csapadékot jegyeztek Quáng Tri tartományban, de továbbra is szakadatlanul esik az eső: a Fülöp-szigetek felől újabb trópusi vihar, Saudel közeledik, mely ugyancsak hatalmas esőzést zúdíthat a térségre a következő órákban és a hétvége folyamán.

Az áradások és földcsuszamlások több mint 100 ember életét követelték és közel 700 000 haszonállat, illetve háziállat haláláért felelősek – mondta a vietnámi Vöröskereszt elnöke, Nguyen Thi Xuan Thu. Évtizedek óta nem jegyeztek hasonlóan súlyos árvízhelyzetet; egyes régiókban 2-3 méter magas a víz. Százezrek szorulnak segítségre.

Forrás: Lé Phong

Forrás: Vietnam Meteorological and Hydrological Administration

Forrás: Hien Luong Le

Forrás: Chong Chaw Kong

Forrás: Hoang Anh

Nyitókép forrása: Tuán Lé Viét

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.