Tovább melegszik az idő, hőségre és szombaton zivatarokra figyelmeztetnek

2021. június. 18 10:57

Hétvégén már országszerte hőségre kell számítani. Szombaton a Duna vonalától keletre zivatarok alakulnak ki.

Fokozódik a hőség, pénteken többfelé, szombaton már az ország nagy részén 25-26°C körül alakul a napi középhőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton kelet felől labilisabb, nagyobb nedvességtartamú légtömegek érik el hazánkat, emiatt szombaton napközben a Dunától keletre helyenként záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani; előbb az Alföld és az Északi-középhegység keleti felén, majd késő délutáni, esti órákban már az említett régiók nyugati felén, illetve a Duna vonalában is. A zivatarokat elsősorban viharos kifutószél (60-90 km/óra), jégeső, illetve intenzív csapadék (10-20 milliméter) kísérheti.

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt szombaton.

Zivatarra figyelmeztetnek szombaton a Duna vonalától keletre eső területeken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.