Vastag jégpáncél teheti veszélyessé a közlekedést, ónos esőre figyelmeztetnek

2023. november. 30 11:11

Jelentős eső, havazás és ónos eső is várható a következő órákban hazánk területén, mindezt egy mediterrán ciklonnak köszönhetően.

Az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 millimétert meghaladó mennyiségű eső eshet csütörtökön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős eső miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Fejér, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére csütörtökön.

Csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani. Azonban a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon, majd délelőtt a Dunántúli-középhegység területén előfordulhat átmeneti ónos eső. (Utóbbi magasabban fekvő részein jelentős mennyiség eshet.) Az ország északkeleti harmadán ugyanakkor havazás lesz a kezdeti csapadékforma, mely délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat.

Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 centiméter friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár 15 centiméter feletti hóréteg) is összegyűlhet. A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több centiméteres hótakaró.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes havazás miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csütörtökön.

A délutáni óráktól a főváros (főleg budai hegyekben), majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (hozzávetőleg 1-5 milliméter, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki. Estig a legtöbb ónos csapadékra (akár 5 millimétert meghaladó mennyiség) a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani.

Nagy területen ónos eső veszélyére figyelmeztetnek. Másodfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Budapesten és Pest megyében, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében, míg elsőfokú figyelmeztetést a Dunántúlra, továbbá Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki.

Éjszaka egyre északkeletebbre (Borsod irányába) tolódik az ónos csapadékkal érintett terület, ahogy enyhül az idő.

A halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető!

Időjárási helyzet függvényében ónos esőre piros riasztás is kiadásra kerülhet!

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken további tartós, kiadós eső várható. 

Jelentős eső miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes pénteken Budapesten és Pest megyében, továbbá Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, míg elsőfokú figyelmeztetés Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben pénteken.

Ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.