Viharos erejű szélre és hózáporok kialakulására figyelmeztetnek

2019. december. 27 12:01

Szombaton ismét nagy területen viharossá fokozódik a szél az északi, északnyugati szél, emellett hózáporok is kialakulhatnak.

Pénteken napközben a keleti országrészben, Alföldön illetve délutántól a Dunántúlon is előfordulhatnak hózáporok, de megmaradó hóréteg síkvidéken nem várható. Szombatra virradó éjszaka tovább erősödik, majd hajnaltól a Dunántúlon, a későbbiekben északkeleten (Zempléni-hegység, Bodrogköz, Nyírség) is több helyen viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél. A legerősebb széllökések várhatóan 65-70 km/óra körül alakulnak. Mindemellett elszórtan, jellemzően gyengébb intenzitású hózáporokra lehet számítani. Ugyanakkor hajnalban, reggel az Alföldön, kiemelten annak déli részén lokálisan 1-2 centiméter hó is hullhat, amely szombaton napközben elolvad.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyére a szombati napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.