Viharos széllel érkezik az enyhülés, figyelmeztetés érvényes

2020. december. 27 12:23

Vasárnap még kisebb havazás és ónos eső nehezítheti a közlekedést, majd hétfőn az érkező hidegfront előtt a viharos erejű szél rejt veszélyeket.

Vasárnap időszakosan többször lehet számítani déli irányból érkező gyenge intenzitású csapadékra. A Dunántúlon és eleinte az Alföldön havazás (tapadó hó) formájában, a Dunától keletre pedig később már inkább havas eső, eső hullhat. Megmaradó hórétegre főként a Dunántúli-középhegység, a Dunazug-hegység, az Északi-középhegység nyugati részének magasabb helyein, valamint az Alpokalja térségében lehet számítani, jellemzően lepel – 3 centiméter mennyiségben (síkvidéken sem zárható ki átmeneti lepel kialakulása). Az éjszakai órákban az Északi-középhegység alacsonyabb részein előfordulhat gyenge ónos eső is.

Hétfőn gyors olvadás várható. Hétfő délutántól egy hidegfront előterében nyugatról-keleti felé haladva egyre többfelé viharossá fokozódik (60-80 km/óra, főként a Dunántúlon 80-85 km/óra is előfordulhat) a déli, délkeleti szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos erejű szél veszélye maitt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész ország területére. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.