Viharos széllel, zivatarral, felhőszakadással érkezik a hidegfront

2020. július. 06 9:58

Hétfőn, az esti óráktól kezdődően aktivizálódik a légkör. Hidegfront érkezik, mely néhány napra véget vet a nyugalmas, meleg időnek.

Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség a déli órákig nem várható, majd este hidegfront érkezik. Délutántól néhol már előfordulhat zivatar, majd estétől egyre több helyen (nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén és a délnyugati megyékben) számíthatunk kialakulásukra. A zivatarokhoz viharos szél (60-90, néhol esetleg 90 km/órát meghaladó), felhőszakadás (20-50, néhol 50 millimétert meghaladó) és jégeső társulhat. Estétől, – zivataroktól függetlenül -, a megerősödő északnyugati szelet előbb a Dunántúlon, majd a középső országrészben, késő estétől pedig már északkeleten is viharos (általában 60-80 km/órás) lökések kísérik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések veszélye miatt hét nyugati megyére hétfőn. Tizenhárom nyugati és keleti megyében zivatarok miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés, míg felhőszakadásra Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden, az éjszakai óráktól kezdődően viharos széllökésekre figyelmeztetnek a fővárosban és Pest megyében, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna és Baranya megyékben. Zivatarok keleten alakulhatnak ki, felhőszakadásra pedig Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Átmenetileg nem kell fronthatással számolni, de a jelentős nyomásemelkedés miatt a nagyon érzékeny idegrendszerűek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.