Viharos szélre és hófúvásra, majd extrém hidegre figyelmeztetnek

2021. február. 11 10:46

Az éjszaka átvonult hidegfront mögött nagy területen viharossá fokozódott a szél. A légmozgás mérséklődésével péntek hajnalban már kemény fagyokra kell felkészülni.

Csütörtökön általában a keleti országrészben, illetve legtovább az Alföld középső tájain, hozzávetőlegesen az Eger-Orosháza közötti széles sávban még váltakozó intenzitással havazhat. Helyenként további pár centiméter, az említett sáv mentén néhol 5 centimétert meghaladó hó várható. Csütörtökön a Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében viharos északnyugati, az északkeleti országrészben (Bodrogköz, Hajdúság, Nyírség) viharos északkeleti szél várható. A legerősebb széllökések jellemzően elérik a 60-85 km/órát, főként a Dunántúl középső részén (Dunántúli-középhegység, Balaton környéke), illetve a Bodrogköz térségében 90-100 km/óra körüli lökésekre is számítani lehet. A több centiméteres friss hóval borított északkeleti tájakon erős hófúvás várható, de a hó mennyiségétől függően helyenként (Dunántúl középső tájai, Pest megye egyes részei) az országban máshol is előfordulhatnak hóátfúvásos útszakaszok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki várhatóan a 90 km/órát meghaladó széllökések miatt az egész Dunántúlra, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Bács-Kiskun, Pest és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az öt centimétert várhatóan meghaladó hóréteg kialakulása miatt Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.  Erős hófúvás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, további tizenkét megyében pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Délkeleten egészen péntek hajnalig kitarthat a gyengébb havazás. Pénteken napközben már csak kisebb hózáporok várhatók az országban. A szél péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, majd napközben erős, viharos közeli lökések várhatók, így északkeleten továbbra is hordhatja a szél a havat. Az éjszakai órákban leginkább Észak-Magyarországon -15 °C, helyenként -20 °C köré csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. A várhatóan -20 fok alatti minimum hőmérsékletre tekintettel másodfokú figyelmeztetés érvényes Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Heves megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az extrém hideg miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.