Zivatarok alakulhatnak ki délután, figyelmeztetés érvényes

2021. augusztus. 28 11:44

A délutáni órákban egyre többfelé várható csapadék. Három nyugati, északnyugati megyében az ég is megdörrenhet.

Szombaton dél felől csapadékzóna éri el az országot, amelyből jelentősebb mennyiségű (20 milliméter feletti) eső vasárnap hajnalig a délkeleti határvidéken hullhat.

Szombat délután a záporok mellett nyugaton (Kisalföld, Alpokalja) esetleg egy-egy zivatar is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyére, a szombati napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben több helyen várható zápor, zivatar. Kiemelten a középső országrészben, a Duna vonala tágabb környezetében (Dunántúl keleti részén, Duna-Tisza közén, Északi-középhegység nyugati részén) labilizálódik a légkör, ezeken a tájakon számíthatunk legjobb eséllyel zivatarokra. (Kisebb eséllyel a Dunántúl nyugati felén, illetve a Tisza vonala környékén is kialakulhat egy-egy zivatar.) Zivatarban néhol 60 km/óra körüli szél, kisebb méretű jég valószínű. Este fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Zivatarra figyelmeztetnek vasárnap a Dunántúlon, továbbá Budapesten és Pest megyében, valamint Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Nógrád megyékben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.