Zivatarokkal telik a délután, nagy területen figyelmeztetés érvényes

2021. április. 21 10:19

A déli óráktól kezdődően ismét aktivizálódik a légkör: az intenzív gomolyfelhő-képződést záporok, zivatarok követik, leginkább a Duna vonalától keletre eső területeken.

Szerda délelőttig a kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény nem várható.

Szerdán napközben főként a Dunától keletre várható elszórtan zivatarok kialakulása, de néhány zivatar a Dunántúl északi felén sem kizárt. Ezek az esti órákra fokozatosan legyengülnek, illetve megszűnnek. A zivatarok környezetében kialakulhat intenzív csapadék (egy-egy helyen rövid idő alatt akár 20 milliméter körüli mennyiség), szélerősödés, valamint jégeső is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar miatt öt délnyugati, nyugati megye kivételével a teljes országra szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön a déli óráktól egy hidegfront mentén egyre többfelé alakulnak ki zivatarok, amelyek dél felé haladnak. Legkésőbb a déli megyékben várható zivatar kipattanása. Az esti órákban már mérséklődik a csapadékhajlam. A zivatarokat átmenetileg viharos szél, néhol heves kifutószél is kísérheti (70-80 km/óra), jégeső is előfordulhat. Az intenzív cellákból, illetve az egymást követő zivatargócokból helyenként nagy mennyiségű csapadék is összegyűlhet (általában 20-30 milliméter, de néhol akár 40 milliméter sem kizárt).

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön zivatar kialakulásának veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.