Zivatarokra és erősödő hőhullámra figyelmeztetnek

2021. július. 12 11:36

Hétfőn napközben főként az Északi-középhegység térségében kell zivatarok kialakulására számítani. Kedden már hét déli megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Hétfőn napközben zivatarok elsősorban a Dunától keletre, az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön alakulhatnak ki, de a középső tájakon sem zárható ki. Éjszakáig fokozatosan lecseng a zivatartevékenység, de még az esti órákban az északkeleti tájakon aktív maradhat a légkör. A zivatarokat intenzív csapadékhullás, viharos (60-70 km/óra) széllökés és kis szemű jégeső kísérheti. Hétfőn némiképp tovább fokozódik a hőség, a délkeleti megyékben a napi középhőmérséklet már meghaladhatja a 27 fokot is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a Dunától keletre fekvő területekre, valamint Fejér és Komárom-Esztergom megyére. A hőség miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Csongrád-Csanád és Békés megyében. Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kedden zivatartevékenység már nem valószínű. Az ország déli részén nagy területen 27 fok körül alakul a középhőmérséklet. Az erősödő hőhullám miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében. Elsőfokú figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Heves, Jász-nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes kedden.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.