Zivatarokra figyelmeztetnek csütörtökön

2020. július. 15 14:56

Hidegfront érkezik, mely ismét visszaveti a hőmérsékleteket. Útján eső, záporok, néhol zivatarok kísérik. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes nyugaton, délnyugaton és a keleti országrészben.

Szerdán kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség általában nem várható, azonban a délutáni, kora esti órákban az Alpokaljára kis eséllyel besodródhat egy-egy zápor, gyenge zivatar.

Csütörtökön a hajnali óráktól kezdve egy hidegfront hatására északnyugat felől egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar. Zivatarok kialakulására legnagyobb esély elsősorban az északkeleti országrészben (napközben) mutatkozik, de a nyugati, délnyugati megyékben is előfordulhat egy-egy zivatar, melyekhez erős, viharos széllökés (60-80 km/óra), napközben esetleg aprószemű (1 centiméter alatti átmérővel) jég és intenzív csapadék (5-15 milliméter) társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar kialakulásának veszélye miatt csütörtökre vonatkozóan négy nyugati, délnyugati megyére: Vas, Zala, Somogy, Baranya megyékre, valamint a keleti országrészre: Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.