Zivatarokra figyelmeztetnek északkeleten

2019. szeptember. 26 11:18

Ma a délutáni, esti órákban északkeleten alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulására. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökön délután, este elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében néhol zivatar alakul ki, amelyet nagy mennyiségű csapadék (általában 10-25, esetleg 25 milliméternél több), szélerősödés (45-60, esetleg 60 km/órát meghaladó), kisméretű (legfeljebb 1-2 centiméter átmérőjű) jég vagy jégdara kísérhet. Éjjel az északkeleti megyékben többfelé, másutt helyenként köd, sűrű köd képződhet, amely péntek késő délelőttre megszűnik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre zivatarok veszélye miatt, csütörtökre vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.