Zivatarokra, hőségre, felhőszakadásra figyelmeztetnek

2020. július. 29 10:52

Gyenge hidegfront vonul át hazánkon, mely a mai napon főként az északi tájakra hozhat záporokat, zivatarokat. Északkeleten heves zivatar, felhőszakadás is kialakulhat.

Ma napközben eleinte főleg az ország északi felén, délutántól nyugaton és az Alföldön is lehet elszórtan számítani záporok, zivatarok kialakulására, melyeket elsősorban jégeső, illetve viharos (60 km/órát meghaladó) széllökések kísérhetnek.

Kiemelten az északkeleti tájakon heves zivatarok – nagyobb méretű (2 centimétert meghaladó átmérőjű) jég, károkozó szélrohamok (90 km/órát meghaladó széllökések), illetve felhőszakadás – kialakulásához is kedvezőek a feltételek. Az esti órákra a zivatartevékenység gyengül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar és felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, szerdára vonatkozóan. Két déli megye kivételével a teljes országra elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának lehetősége miatt.

A déli tájakon a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. Hőségre figyelmeztetnek szerdán a fővárosban és Pest megyében, valamint Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megyékben.

Holnap napközben az ország déli részén helyenként kialakulhatnak záporok, zivatarok, melyeket elsősorban jégeső és viharos (60 km/órát meghaladó) széllökések kísérhetnek. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának veszélye miatt Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben csütörtökön.

A déli tájakon a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. Hőségre figyelmeztetnek Budapesten és Pest megyében, valamint Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben holnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás