Zivatarokra, majd kezdődő hőhullámra figyelmeztetnek

2022. augusztus. 02 11:32

Kedden még a Dunántúl déli és nyugati területein, valamint az Északi-középhegységben előfordulhat zivatar. Szerdán a déli megyékben már újabb hőhullám kezdődik.

Kedden a déli óráktól az északi, északkeleti vidékeken (Északi-középhegység, Nyírség) és a Dunántúl nyugati, délnyugati felén alakulhat ki nagyobb eséllyel helyenként zivatar, amelyekhez átmeneti erős, viharos (50-65 km/óra) széllökés, intenzív csapadék, esetleg jégeső (általában 1 centiméternél nem nagyobb átmérő) társulhat. A csapadékgócok esti, késő esti lecsengését követően zivatar kialakulása már nem valószínű. Kedden Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szél, jégeső, hirtelen lezúduló csapadék, villámlás) miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán a déli megyékben a napi középhőmérséklet már elérheti, helyenként meg is haladhatja a 25 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.