Zivatarokra, majd kezdődő hőhullámra figyelmeztetnek

2022. augusztus. 02 11:32

Kedden még a Dunántúl déli és nyugati területein, valamint az Északi-középhegységben előfordulhat zivatar. Szerdán a déli megyékben már újabb hőhullám kezdődik.

Kedden a déli óráktól az északi, északkeleti vidékeken (Északi-középhegység, Nyírség) és a Dunántúl nyugati, délnyugati felén alakulhat ki nagyobb eséllyel helyenként zivatar, amelyekhez átmeneti erős, viharos (50-65 km/óra) széllökés, intenzív csapadék, esetleg jégeső (általában 1 centiméternél nem nagyobb átmérő) társulhat. A csapadékgócok esti, késő esti lecsengését követően zivatar kialakulása már nem valószínű. Kedden Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szél, jégeső, hirtelen lezúduló csapadék, villámlás) miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán a déli megyékben a napi középhőmérséklet már elérheti, helyenként meg is haladhatja a 25 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pár fokos lehűlést hozott a front. A kültéri allergén gombák közül az az Alternária spóraszáma országosan a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.
A parlagfű virágporának koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, főleg az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet. Erős lesz az UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.