Zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek hazánk keleti felén

2021. július. 15 10:11

Délelőtt még a Duna-Tisza közén is, délután főként a Tiszántúlon fordulhat elő zivatar, melyet felhőszakadás, jégeső kísérhet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Főként a Duna-Tisza közén és az északkeleti harmadban a délelőtt során zivatarok, intenzív zivatarok is előfordulnak, majd napközben egyre keletebbre korlátozódik a rendszer mozgása, délután már nagyrészt a Tiszántúlon várható további konvektív csapadék. Az intenzívebb zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-70 km/óra, néhol 80 km/órát meghaladó lökések), intenzív csapadék (25-30 milliméter), valamint jégeső (2-3 centiméternél nagyobb átmérő) kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar és felhőszakadás veszélye miatt a Duna vonalától keletre eső területekre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Ma már inkább csak a délkeleti és déli megyékben alakulhat 25 fok körül a napi középhőmérséklet. Hőségre figyelmeztetnek Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyékben csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken Vas és Győr-Moson-Sopron megye kivételével hazánk teljes területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.