Zivatarra és nagy területen hőségre figyelmeztetnek szombaton

2020. augusztus. 28 11:07

Jórészt nyugodt időre számíthatunk a következő két napban, szombat délutántól azonban a Nyugat-Dunántúlon kialakulhat zivatar. Országos kánikula érkezik.

Pénteken nyugodt időjárásra számíthatunk, alkalmazott kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Szombaton délutántól a Dunántúlon és északon labilizálódik a légkör, de inkább csak kisebb eséllyel, egy-egy helyen alakulhat ki zivatar. A Nyugat-Dunántúlon azonban az esti órákban délnyugat felől esetleg heves zivatarok is elérhetik a térséget, melyekhez viharos (70-100 km/óra) szélrohamok társulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Erősödik a nappali felmelegedés. Szombaton a napi középhőmérséklet főként az ország déli és középső tájain várhatóan több helyen is eléri a 25 fokot. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton hőség miatt a fővárosban és Pest megyében, valamint Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.