Zivatarra és ónos eső veszélyére figyelmeztetnek

2022. december. 16 11:01

Napközben még főként esőre számíthatunk, a déli, keleti megyékben jégesővel kísért zivatar is kialakulhat. Késő este megkezdődik a hideg levegő beáramlása, ónos eső, havas eső, néhol hó is lehet.

A nap folyamán főként a déli és keleti megyékben esély nyílik zivatarok kialakulására is, amelyeket jégeső kísérhet. Legtovább a délkeleti megyékben van esély zivatarra, késő estétől csökkenhet a zivatarhajlam.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

A késő délutáni, esti óráktól az Észak-Dunántúlon (főként a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein) helyenként ismét lehet átmeneti ónos eső, majd egyre inkább havas esőbe, hóba válthat a csapadék.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes ónos eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében pénteken.

Pénteken a déli órákig a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál a legerősebb széllökések elérhetik a 75-80 km/órát, majd kora délutántól veszít erejéből a szél.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszaka második felében Pest megye északi részén, továbbá az északkeleti megyékben helyenként ismét lehet átmeneti ónos eső, majd egyre inkább havas esőbe, hóba válthat a csapadék.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes ónos eső veszélye miatt péntek késő estétől, szombat éjjeltől kezdődően Budapesten és Pest megyében, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyében.

Az éjszaka második felében a Bakonyban és a Balatonnál viharossá fokozódik az északnyugati szél (60-70 km/óra). A hegyekben holnap a szél hordhatja a havat.

Szombat reggelig említésre méltó hóréteg inkább csak az Alpokalján, a Dunántúli-középhegységben és az északi hegyekben lehetséges (~1-5 centiméter). Szombaton hózáporokból lokálisan néhány centiméternyi hó összegyűlhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.