Zivatarra, ónos esőre és nagy mennyiségű hóra figyelmeztetnek

2021. február. 08 12:09

Kedd hajnalban egy melegfront csapadékzónája éri el hazánkat, amelynek hatására az északi megyékben ónos eső és jelentősebb hóréteg is kialakulhat.

Hétfő délután a Dunántúl déli, délkeleti szegletében (elsősorban Baranya megye, illetve Somogy megye déli része) zivatar alakulhat ki, emiatt Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

A több hullámban érkező csapadékból elsősorban északkeleten éjfélig helyenként 20 millimétert meghaladó eső gyűlhet össze. A Dunántúli-középhegységben és az Alpokalján vékony hóréteg is kialakulhat.

Kedd hajnalban újabb csapadékzóna érkezik, ami az ország középső területein átmeneti ónos esőt okozhat (legnagyobb eséllyel a Dunakanyar, főváros téréségében). Kedd napközben északon, északkeleten már egyre inkább havas eső, hó lesz a jellemző. Az Északi-középhegység területén kedd éjfélig lepel – 5 centiméter, az északkeleti határ közelében (és a hegyekben) helyenként akár 5 – 10 centiméter hóréteg alakulhat ki. A délutáni órákban a Dél-Dunántúlon megdörrenhet az ég. Kedd estétől ismét ónos eső kialakulásának kedveznek majd a feltételek: elsősorban a főváros, és az Északi-középhegység területén lehet átmeneti jelleggel pár tized milliméter ónos esőre számítani, majd a csapadékzóna északkelet felé elhagyja az országot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre ónos eső veszélye miatt Nógrád, Heves, Komárom-Esztergom és Pest megyére. Öt centimétert várhatóan meghaladó hóréteg miatt pedig Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes figyelmeztetés. Somogy megyében zivatar kialakulása miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.