Országszerte viharos szélre figyelmeztetnek késő estétől

2020. február. 23 11:12

Viharos széllökések kísérik az éjszakai órákban érkező, markáns hidegfrontot. Jellemzően 70-90 km/órás lökésekre kell számítani.

Vasárnap délig a Dunántúl északi részén, Dunántúli-középhegységben (leginkább annak északkeleti részén, Dunazug-hegyvidék, Dunakanyar) a nyugati, északnyugati szelet 60 km/óra körüli széllökések kísérhetik. Ezt követően veszít erejéből a szél, de este általában az ország északi harmadán, de különösen a hegyvidéki tájakon ismét számítani lehet viharos nyugati szélre.

A késő esti, éjféli óráktól sokfelé viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. A front északról dél felé haladva pár óra alatt átvonul az országon. A legerősebb széllökések várhatóan több helyen meghaladják a 70-80 km/órát. A Dunántúl északi és keleti részén, Észak-Magyarországon, a középső országrészben, Duna-Tisza közén 90, a hegyvidéki területeken 100 km/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések veszélye miatt vasárnapra vonatkozóan Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékre. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a fővárosban, valamint hat megyében az ország északi felén.

Hétfő délelőtt fokozatosan szűnnek a viharos lökések. Másodfokú figyelmeztetés van érvényben hétfőn, viharos erejű széllökések miatt Budapesten, valamint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér és Nógrád megyékben. A teljes országra legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.