Jelentős esőre, zivatarokra figyelmeztetnek

2020. július. 17 10:51

A következő órákban nagyobb területen labilizálódik a légkör, lokálisan nagy mennyiségű csapadék is hullhat. Főként keletre juthat sok eső.

Péntek délután, este a záporok mellett főként az Észak-Dunántúlon, illetve északkeleten a Tiszántúl északi részén várható helyenként zivatar is, de kisebb eséllyel más országrészekben is kialakulhat zivatar. Esetleges intenzívebb kísérőjelenségek (hozzávetőleg 60 km/órás szél, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék, jégeső) leginkább északnyugaton, illetve az északkeleti határvidéken fordulhatnak elő a zivatarokhoz.

Az esti óráktól szombat kora délelőttig egy dél, délkelet felől fejlődő intenzív csapadékrendszer várható. Főképp az Alföld középső és délkeleti tájain, illetve az Északi-középhegységben várható nagyobb mennyiségű, általában 15-30, helyenként 40-50 milliméter eső. Az eső, zápor mellett főként délkeleten zivatar is lehetséges.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a fővárosra és Pest megyére, valamint további tizenegy megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton délután, este leginkább északkeleten, illetve a délnyugati határvidéken labilizálódik a légkör. A Nyírség, Zemplén tágabb környezetében intenzív zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez néhol felhőszakadás, jégeső és viharos (60-80 km/óra) szél is társulhat.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton délnyugaton és északkeleten, zivatarok veszélye miatt. Felhőszakadás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés, nagyobb mennyiségű esőre pedig hat kelet, északkeleti megyében figyelmeztetnek szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás