Országszerte zivatarokra, délen és keleten hőségre figyelmeztetnek

2020. augusztus. 22 11:56

Az érkező hidegfront előtt még az ország déli és keleti megyéiben hőség várható, majd a front érkezésével felhőszakadással kísért zivatarok alakulhatnak ki.

Szombaton a délután második felében az ország nyugati határainál egy-egy zivatar már kialakulhat. Este nyugat felől hidegfront érkezik, emiatt előbb a Dunántúlon, vasárnap napközben főként a Dunától keletre várhatók zivatarok, amelyekhez viharos széllökések (60-80 km/óra), lokálisan felhőszakadás (akár 20-30 milliméter csapadék), illetve kisméretű jég társulhat. Szombaton a déli megyékben és a Kisalföldön, vasárnap a Dél-Alföldön a napi középhőmérséklet 25 °C körül alakul.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyére a szombati napra vonatkozóan. Felhőszakadás kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. 25 fok feletti középhőmérséklet Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye nagy részén várható. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap országszerte zivatarok kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadásra Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében figyelmeztetnek. Hőség Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében várható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.