Zivatar veszélyére és havazásra figyelmeztetnek

2021. január. 23 10:42

Szombaton a Dunántúlon zivatar, akár kisebb jégeső is előfordulhat, vasárnap délutántól kezdődően pedig az ország déli területein komolyabb havazás is kialakulhat.

Ma a nap második felében a Dunántúlon zivatar kialakulására is lehet számítani, amelyhez viharos széllökések (60-80 km/óra), esetleg apró szemű jég társulhatnak.

A késő délutáni óráktól az Alpokalján, majd éjszaka a Kisalföld egyes részein az eső egyre inkább havas esőbe, havazásba vált, vasárnap reggelig a térségben jellemzően lepel – 3, 4 centiméter közötti vizes, tapadó hó hullhat, mely olvadozni fog. (A Kőszegi-hegység magasabb csúcsain ettől több, akár 5 centimétert meghaladó mennyiség is hullhat.)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Zala, Veszprém és Somogy megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Holnap a délutáni, késő délutáni órákban csapadékzóna éri el az ország déli, délnyugati részét, amely északkelet felé halad. Az esőt egyre nagyobb területen válthatja fel havazás: elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, valamint a Duna-Tisza-köze déli vidékein 2-7 centiméter friss, tapadó hó hullhat vasárnap éjfélig. Megjegyzés: szombat napközben a Dél-Alföldön a déli, délkeleti, vasárnap a Duna vonalának déli részén az északi, északnyugati szelet viharos lökések is kísérhetik (60-70 km/óra).

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes havazás miatt Baranya és Bács-Kiskun megyékben vasárnap. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.