Intenzív ónos esőre, hófúvásra és havazásra figyelmeztetnek

2021. január. 31 12:00

A felettünk húzódó mediterrán ciklon hazánk déli felén további csapadékot okoz. Havazásra és intenzív ónos esőre is számítani kell.

Vasárnap az intenzívebb csapadék zónája tovább szorul dél felé, a déli, délkeleti határvidéken vegyes csapadékforma (havas eső, ónos eső) is előfordul. Estig további lepel-5 centiméter olvadozó, vizes, tapadó hó várható, főleg a Dél-Dunántúlon. Az élénkülő, erősödő északkeleti szél a Bakonyban, a Dél-Dunántúlon helyenként hordhatja a havat. A déli megyékben ónos eső kialakulásához is kedvezőek lesznek az időjárási feltételek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős havazás miatt Baranya, Somogy és Zala megyére, hófúvás kialakulása miatt Veszprém megyére. Ónos eső veszélye miatt Csongrád-Csanád megyében másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőre virradó éjszaka kedvezőek maradnak a feltételek ónos eső kialakulásához (elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád), majd hajnaltól már északabbra is (Békés, majd Hajdú-Bihar) kialakulhat ónos eső. Helyenként pár tized milliméter, néhol (nagyobb eséllyel a délkeleti megyékben) 1 mm feletti mennyiség is összegyűlhet. A csapadék halmazállapota a hétfő délelőtti órákban ezeken a tájakon is fokozatosan havas esőbe, majd hóba vált át (legfeljebb lepel – 2 centiméter). Hétfő délutántól csökken a csapadékhajlam. Ónos eső veszélye miatt Csongrád-Csanád és Békés megyében másodfokú, Hajdú-Bihar megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.