Fokozódik a hőség, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. június. 20 11:36

Vasárnap még csak kevés helyen, majd hétfőn már az ország jelentős részén 27 fok fölé emelkedik a középhőmérséklet. Helyenként zivatarok kialakulására is számíthatunk.

A napi középhőmérséklet vasárnap többnyire 25-26 fok körül, főként városi környezetben és a Dunántúlon helyenként kevéssel 27 fok felett alakul. Vasárnap délután az Északi-középhegység térségében, majd az északkeleti határvidéken alakulhat ki egy-egy zivatar. Este, éjszaka az északnyugati tájakon fordulhat elő egy-egy zivatar.

Vasárnap Nógrád, Heves, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának veszélye miatt. A hőség miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron megyében; Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn tovább fokozódik a kánikula, már az ország délnyugati, nyugati felén 27 fok körül, vagy afelett, keletebbre 25-27 fok között várható a napi középhőmérséklet. Hétfőn a délutáni óráktól az ország északi, északkeleti felén helyenként (a vasárnapinál több helyen, de összességében továbbra is kis számban) kialakulhatnak zivatarok. A délnyugati megyékben nem valószínű csapadék. A zivatarokat lokálisan viharos szélrohamok (60-90 km/óra), jégeső, illetve nagyon kis területre korlátozódva rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék kísérheti. A 27 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlon, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Zivatarok kialakulása miatt négy délnyugati megye kivételével ez egész országban figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.