Hőhullám és zivatar veszélyére figyelmeztetnek

2021. június. 29 12:18

Kedden még hat déli megyében harmadfokú, majd szerdán másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt. Zivatarok kialakulására északkeleten és nyugaton számíthatunk.

Kedden a késő délutáni, esti óráktól elsősorban az Északi-középhegység térségében, az Alföld északi részén, illetve némi eséllyel az északnyugati határnál alakulhat ki egy-egy zivatar. A napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén 26, 27 °C fölött, délen helyenként 29 °C körül várható, de szerdán az ország északnyugati felén már visszaesik a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú figyelmeztetést adott ki keddre a hőség miatt Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyére. Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében másodfokú, míg Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a rendkívüli meleg miatt.

Kedden Győr-Moson-Sopron, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Szerdára virradó éjszaka szintén Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön számíthatunk helyenként zivatarra. Szerdán késő délután, este a Tiszántúlon, északkeleten, illetve a Nyugat-Dunántúlon várható helyenként zivatar. Késő este, csütörtökre virradó éjszaka általában az északi megyékben van legjobb esély zivatarok kialakulására. Zivatarban intenzív csapadék, lokálisan 60-80 km/órás szélroham, néhol jégeső valószínű. Szerdán a 25 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt Zala, Somogy, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes a 27 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt. Zivatarok kialakulására Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében figyelmeztetnek a szerdai napon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.